Хижа Македония пленени от бялата магия

Здравейте, един ден моите приятели Явор и Петя ми се обаха само да ми съобщят, че уйкенда щели да ходят на хижа Македония да пантят и да карат ски. Обаждането им беше »»»

Денят на големите пъстърви

Здравейте, любители на мухарския риболов и пъстървата. Винаги в сряда ходя на любимата река, така направих и тази седмица, срещата със Стефан беше по тъмно на обичайното място. Взех го и потеглихме »»»

Мечтания преход през Трионите

Здравейте,от доста време исках да мина по маршрута Боровец-вр.Мусала-Трионите-вр.Малка Мусала-вр.Иречек-вр.Дено-хижа Чакър Войвода. Един хубав ден с моя приятел Мартин решихме да го направим най-накрая. Тръгнахме от Боровец в 8:00 и след по-малко »»»

Екскурзия до Чаирските езера

Здравейте, в средата на юли месец бях поканен да се включа в една много интересна риболовна екскурзия. Групата не беше голяма бяхме общо 7 човека,от които 4 бяхме стари дружки. Тръгнахме от »»»

Първи уйкенд в планината с моя син Пепи

Здравейте, в началото на юни месец с група приятели(Веско,Жана И Велко) решихме да посетим Рибните езера в Рила. Прогнозата за времето беше обнадеждаваща и аз реших да взема сина ми Пепи. Той »»»

вр. Мусала зимно изкачване

Здравейте, с група туристи от Македония март месец направихме зимно изкачване на вр. Мусала. Тръгнахме от Боровец в петък с кабинковия лифт и вечерта преспахме на хижата. Идеята беше другия ден да »»»

Откриване на новия сезон за риболов на пъстърва 2015 год.

Здравейте, днес по традиция се проведе поредното събиране по случай откриването на новия сезон за риболов на пъстърва.Тази година с Васко Панов решихме, че ще бъде много по-добре да бъдем всички на »»»

хижа Яворов-Кончето-хижа Вихрен

Здравейте, в началото на Август месец с жена ми тръгнахме на този преход. Качихме се с джипа до хижа Яворов където бяхме посрешнати от прецедателя на разложкото дружество Радко. С него се »»»

Откриване на пъстървата 2014 год. река Златна Панега

Здравейте, като основоположник на организираните откривания и тази година не изневерих на традицията. Въпреки прогнозата за много ниски температури с мойте приятели и колеги от клуба отново решихме да открием на река »»»

В света на стилхедите ||(отмъщението на мухаря)

Здравейте, не чаках дълго след първият ми излет на стилхед ривър ,за да се върна отново на тази красива река. За този излет се подготвих много старателно .Вързах си мухи и си »»»

 

хижа Яворов-Кончето-хижа Вихрен

На върха на света

Здравейте, в началото на Август месец с жена ми тръгнахме на този преход. Качихме се с джипа до хижа Яворов където бяхме посрешнати от прецедателя на разложкото дружество Радко. С него се разбрахме на следващия ден ние да тръгнем сутринта от хижата и следобед той да дойде да ни вземе с буса от хижа Вихрен. С Радко ме свърза Станислава, членка на дружеството в Разлог и моя съкурсистка от курса за планински водачи. Хижа Яворов е разположена в местността Поляните на река Разложки Суходол. Представлява масивна двуетажна сграда с около 70 места за спане със собствени санитарни възли и бани. Ресторанта на хижата е на много добро ниво и всичко е много вкусно.

хижа Яворов

хижа Яворов


Тази хижа е изходен пункт за няколко туристически обекта, хижа Вихрен(през вр. Вихрен)-10.00 часа, хижа Бъндерица-8.00 часа, заслон Кончето-4.30 часа, хижа Предел-5.30 часа, Стъпалата и др.
На следващия ден рано сутринта двамата с Миша поехме нагоре към вр. Разложки Суходол. След около 40 минути видяхме отляво Стъпалата.
Стъпалата

Стъпалата


Когато се качихме още по нагоре пред нас се разкри гледка на „морето от облаци“, което покриваше котловината.
Морето от облаци

Морето от облаци


Не след дълго стигнахме билото, от тук следваше подсичане на няколко върха(Разложки Суходол,Каменитца, Баюви дупки и Бански суходол) за да излезем на Кончето.
На билото

На билото


Гледките бяха фантастични и трудно можеше човек да откъсне поглед от тях, за това често спирах и снимах.
Карстовото било на Пирин

Мраморното било на Пирин


Когато приближих с фотоапарата ясно се различаваше седловината Кончето.
Кончето

Кончето


В далечината се виждаше връх Каменица.
вр. Кменица в далечината

вр. Кменица в далечината


Лека полека стигнахме до въжето. Извадихме седалките и прусиците и се подготвихме за закачане към металното въже.
Осигуровката е важна

Осигуровката е важна


Осигуровката е важна колкото и някой да я подценяват. Доста хора са намерили смъртта си точно тук на Кончето и точно защото не са били осигурени. От лявата страна е отвесна пропаст, а от другата 60 градусова гладка скала, която завършва в долината на река Влахина.
Отдясно на Кончето

Отдясно на Кончето


Дори и мойта жена щеше да пострада когато при изкачването към въжето стъпи на шепа малки камъчета, подхлъзна се и само бързата ми реакция да я хвана за раницата предотврати нещастието. Отърва се с ожулено коляно и уплах. В този момент се проклинах, че оставих въжето за свръзка в хижата. Въпреки това тя продължи нагоре и стигна до въжето без повече проблеми.
Миша на Кончето

Миша на Кончето


От там продължихме по пътеката на самото Конче, която на момети става 30 см. широка.
По Кончето

По Кончето


След Кончето подсякохме вр.Кутело и излязохме на спускането към премката от северната страна на вр. Вихрен.
вр. Вихрен от север

вр. Вихрен от север


На самата премка седнахме да хапнем защото и без това бяхме по-бързи от предвиденото. Хапнахме ядки и по някоя вафла защото ни чакаше още изкачване, а на пълен корем трудно се катери. След седем часа и десет минути от тръгването ни от хижа Яворов бяхме на върха. От тук надолу ни чакаше само слизане към хижа Вихрен.
На вр. Вихрен

На вр. Вихрен


След 9 часа акустирахме на хижа Вихрен, Радко вече ни чакаше, натоварихме се и тръгнахме към хижа Яворов където беше джипа. По пътя си говорихме за проблемите с БТС и дружествата ни и отнесени от разговора неусетно се озовахме на хижата. Взехме си довиждане с Радко благодарихме му за всичко и поехме по пътя надолу към цивилизацията.

Be Sociable, Share!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>