Хижа Македония пленени от бялата магия

Здравейте, един ден моите приятели Явор и Петя ми се обаха само да ми съобщят, че уйкенда щели да ходят на хижа Македония да пантят и да карат ски. Обаждането им беше »»»

Денят на големите пъстърви

Здравейте, любители на мухарския риболов и пъстървата. Винаги в сряда ходя на любимата река, така направих и тази седмица, срещата със Стефан беше по тъмно на обичайното място. Взех го и потеглихме »»»

Мечтания преход през Трионите

Здравейте,от доста време исках да мина по маршрута Боровец-вр.Мусала-Трионите-вр.Малка Мусала-вр.Иречек-вр.Дено-хижа Чакър Войвода. Един хубав ден с моя приятел Мартин решихме да го направим най-накрая. Тръгнахме от Боровец в 8:00 и след по-малко »»»

Екскурзия до Чаирските езера

Здравейте, в средата на юли месец бях поканен да се включа в една много интересна риболовна екскурзия. Групата не беше голяма бяхме общо 7 човека,от които 4 бяхме стари дружки. Тръгнахме от »»»

Първи уйкенд в планината с моя син Пепи

Здравейте, в началото на юни месец с група приятели(Веско,Жана И Велко) решихме да посетим Рибните езера в Рила. Прогнозата за времето беше обнадеждаваща и аз реших да взема сина ми Пепи. Той »»»

вр. Мусала зимно изкачване

Здравейте, с група туристи от Македония март месец направихме зимно изкачване на вр. Мусала. Тръгнахме от Боровец в петък с кабинковия лифт и вечерта преспахме на хижата. Идеята беше другия ден да »»»

Откриване на новия сезон за риболов на пъстърва 2015 год.

Здравейте, днес по традиция се проведе поредното събиране по случай откриването на новия сезон за риболов на пъстърва.Тази година с Васко Панов решихме, че ще бъде много по-добре да бъдем всички на »»»

хижа Яворов-Кончето-хижа Вихрен

Здравейте, в началото на Август месец с жена ми тръгнахме на този преход. Качихме се с джипа до хижа Яворов където бяхме посрешнати от прецедателя на разложкото дружество Радко. С него се »»»

Откриване на пъстървата 2014 год. река Златна Панега

Здравейте, като основоположник на организираните откривания и тази година не изневерих на традицията. Въпреки прогнозата за много ниски температури с мойте приятели и колеги от клуба отново решихме да открием на река »»»

В света на стилхедите ||(отмъщението на мухаря)

Здравейте, не чаках дълго след първият ми излет на стилхед ривър ,за да се върна отново на тази красива река. За този излет се подготвих много старателно .Вързах си мухи и си »»»

 

р.Дрина

Дрина

Река Дрина е дълга 346 км. и е водна граница на Сърбия с Босна и Херцеговина. По пътя си пълни два големи язовира, които са каньонен тип подобни на нашият язовир Въча. Малко преди реката да се влее в вишеградското езеро в нея се влива река Лим, която също като Дрина е богата на липан,таймен и пъстърва. Реката е предпочитан риболовен обект от много риболовци на муха, а язовирите са богати на сом и бяла риба .

Втория язовир е до град Байна Башта. На него има изградена електроцентрала, заради която нивото на реката постоянно се сменя. Има една седмица  през лятото когато се прави профилактика на централата и нивото на реката е ниско цял ден. Това са и най-добрите дни за риболов. Но има моменти, в които реката не спада по цял ден, че и по цяла седмица и за тях не ми се говори. По принцип реката всяка сутрин е ниска и към 9:00 нивото започва да се вдига. С това приключва и риболова, защото рибите лягат на дъното и започват да се хранят там. Много трябва да се внимава и да се следи нивото, защото има доста места на които реката може буквално да се пресече цялата и можеш да отидеш от другата страна в Босна, обаче ако не внимаваш в най-добрия случай може да си останеш там, а в най-лошия да поплуваш малко в ледените води на Дрина. В момента, в които се установи покачване на водата всички без изключение се товарим в колите и бързо тръгваме надоу, за да я изпреварим. Риболовния участък е около 30 км. и това ни дава възможност да ловим на много места надоу по течението преди водата да е дошла. Така риболова продължава чак до ранния следобед .

Основния ни риболовен обект на Дрина е липана. Дринския липан е много по-дебел от липаните в Босна на пример. Причината е, че реката е огромна и е горе-долу с еднаква температура през цялата година, което само по себе си значи, че има много храна и рибите се хранят целогодишно. Дрина е може би една от най-големите и красиви реки, на които съм ловил. Риболова е тоста труден, защото трябва да мяташ перфектно на дитанция от 20-тина метра нагазил до над кръста, което не е лесна задача и не се отдава на много хора.

Мухите, на които ловим са най-често ручейници и еднодневки с различни големини и цветове. И тук е мястото да кажа, че това е реката, на която съм виждал най-много ручейници през кратката ми мухарска практика. По стара мухарска традиция всеки риболвец предпочита да лови на различни изкуственни мухи, които сам е вързал. Аз например предпочитам да ловя на „ред таг“ ,“орандж таг“, различни видове мравки и разбира се майски мухи. Майските мухи, на които ловя на Дрина са с телце олив и сиви крила от СДС, точно на този вид муха един път в късната есен на 2007 направих страхотен риболов и хванах доста риби.

Местата за риболов по реката са много, но ще се опитам да ви разкажа по нещо за по извстните от тях .

Първото място, за което се сещам е под самата стена на язовира. Преди известно време там имаше отравяне на водата и доста риба умря, порати което от тогава го избягвам,  но се надявам в бъдеще нещата там да се променят към добро и там да се завъдят риби .

Второто място е Луково. Мястото е много добро и държи доста риба. Това е един вир на реката, които е около километър. Лови се по цялата му дължина, но най-вече се лови на изтичалото му, там се държат и по-едрите липани.

Следващото място е под хотел Отмор на Дрини. Там понякога се вдигат риби когато на другите места ги няма. Лови се от средата на вира под самия хотел чак до изтичалото на вира като понякога рибите са съвсем близо до брега. На това място трябва много да винмава, защото при евентуално покачване на водата риболовците, които са на изтичалото няма от къде да излязат и ще трябва да плуват .

По пътя след хотела се намира един автосервиз. Под него има едно хубаво място кадето течението минава от другата страна и се влива в дълбок и бавен вир. Рибите тук се ловят от началото на бързото и тясно течение до неговия край във началото на вира.

По-надолу от сервиза е Гърба. Става въпрос за един голям и бавен вир. Лови се на неговото изтичало като то е сравнително тясно и бързо. Мястото е много хубаво и има много риби, но по традиция най-големите липани скачат откъм Босна.

Друго интересно място на реката е вливането на река Рогачица в Дрина. Лови се по цялата държина на вира. Той е доста бавен и рибите са много трудни, поради тази причина основния риболов става на неговия край, които е точно под вливането на река Рогачица, там може да ви изненада и някоя пъстърва .

 

Следващото място за риболов е Плави чамец то се намира непосретственно под Рогачица и е едно от най-добрите места по реката .Самото място е доста дълбоко от брега към водата влизат скални коси между които има дълбоки канали и трябва да се внимава ако водата е мътна за да няма изненади .Риби съм ловил от средата на вира (над първата лодка) до самия му край ,тук съм правил стархотни риболови но мястото е доста трудно ,защото водата е ставнително бърза и се замята постоянно а разтоянието което мухата изминава без да бразди е много кратко .Но от друга страна тук са хващани едни от най-едрите липани на реката.От снимката долу ще добиете реална представа за условията за риболова на Плави чамец.

Продължаваме надолу по течението на реката и стигаме до Джеда голям бавен вир които завършва с хубав бързей. Риби съм ловил и в бавната част и в бързея.Мястото е добро и позволява да се лови дори и когато водата е малко над нормалното ниво за риболов.

След Джеда има едно място което незнам как се казва ,но има една лодка която превозва хора през реката по това ще го познаете .Там се лови под въжето на лодката и надолу по течението.На това място има риби и си заслужава да се пробва.

Следва Споменник нарича се така защото се намира под един паметник на пътя .Място е сравнително бързо и дълбоко.Рибите там се ловят пред някокото големи камъка които са на самия край на водата от страната на пътя.Споменник държи доста едри липани и е едно от местата които не трябва да се пропускат по реката.

След Споменник е едно от местата където на ниска вода можете да пресечете Дрина и да отидете от другата страна в Босна.Мястото е сравнително плитко, разлято и много удобно за риболов .Рибите тук са навякъде и трябва да нагазвате във водата възможно най-леко за да не ги изплашите .Ако уцелите активни липани на това място то вие ще ги видите отдалеч как се хранят и ще прецените дали и как да нагазите .

Последното място на което ще обърна внимание е вира под къщата на Жоро Янев.На това място реката прави ляв завой и във нея се влива една малка рекичка .Рибите тук се държат от къщата на Жоро до края на бързея .На този вир е и моя личен рекорд за липан на Дрина .

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>