Хижа Македония пленени от бялата магия

Здравейте, един ден моите приятели Явор и Петя ми се обаха само да ми съобщят, че уйкенда щели да ходят на хижа Македония да пантят и да карат ски. Обаждането им беше »»»

Денят на големите пъстърви

Здравейте, любители на мухарския риболов и пъстървата. Винаги в сряда ходя на любимата река, така направих и тази седмица, срещата със Стефан беше по тъмно на обичайното място. Взех го и потеглихме »»»

Мечтания преход през Трионите

Здравейте,от доста време исках да мина по маршрута Боровец-вр.Мусала-Трионите-вр.Малка Мусала-вр.Иречек-вр.Дено-хижа Чакър Войвода. Един хубав ден с моя приятел Мартин решихме да го направим най-накрая. Тръгнахме от Боровец в 8:00 и след по-малко »»»

Екскурзия до Чаирските езера

Здравейте, в средата на юли месец бях поканен да се включа в една много интересна риболовна екскурзия. Групата не беше голяма бяхме общо 7 човека,от които 4 бяхме стари дружки. Тръгнахме от »»»

Първи уйкенд в планината с моя син Пепи

Здравейте, в началото на юни месец с група приятели(Веско,Жана И Велко) решихме да посетим Рибните езера в Рила. Прогнозата за времето беше обнадеждаваща и аз реших да взема сина ми Пепи. Той »»»

вр. Мусала зимно изкачване

Здравейте, с група туристи от Македония март месец направихме зимно изкачване на вр. Мусала. Тръгнахме от Боровец в петък с кабинковия лифт и вечерта преспахме на хижата. Идеята беше другия ден да »»»

Откриване на новия сезон за риболов на пъстърва 2015 год.

Здравейте, днес по традиция се проведе поредното събиране по случай откриването на новия сезон за риболов на пъстърва.Тази година с Васко Панов решихме, че ще бъде много по-добре да бъдем всички на »»»

хижа Яворов-Кончето-хижа Вихрен

Здравейте, в началото на Август месец с жена ми тръгнахме на този преход. Качихме се с джипа до хижа Яворов където бяхме посрешнати от прецедателя на разложкото дружество Радко. С него се »»»

Откриване на пъстървата 2014 год. река Златна Панега

Здравейте, като основоположник на организираните откривания и тази година не изневерих на традицията. Въпреки прогнозата за много ниски температури с мойте приятели и колеги от клуба отново решихме да открием на река »»»

В света на стилхедите ||(отмъщението на мухаря)

Здравейте, не чаках дълго след първият ми излет на стилхед ривър ,за да се върна отново на тази красива река. За този излет се подготвих много старателно .Вързах си мухи и си »»»

 

Първи уйкенд в планината с моя син Пепи

20150614_132732

Здравейте, в началото на юни месец с група приятели(Веско,Жана И Велко) решихме да посетим Рибните езера в Рила. Прогнозата за времето беше обнадеждаваща и аз реших да взема сина ми Пепи. Той беше само на три и половина и за него това щеше да е първия бивак с палатки във високата планина. Вечерта преди да тръгнем му казах,че ще идва с мен и той се въодушеви и се започна едно приготовление извади си раничката натъпка я с дрехи, извади си обувки, спазари се с майка си тя да му даде нейния спален чувал защото той си няма още негов.
На другия ден натоварихме всичко в джипа и потеглихме към Рилския манастир. Пътуването мина в практически уроци по планинарство и ядене на сладолед. Проради факта че всички бяхме на работа търгнахме сравнително късно и съответно пристигнахме на изходната точка в 21:30 ч. точно на залез слънце. Веднага обясних на малкия планинар, че ще трябва да ходим на челници, но това вместо да го притесни го въодушеви още повече.
20150612_212629
След три часа ходене из мучурливи треви и пътеки стигнахме мястото определено за бивак. Бързо разпънах палатката, защото видях, че на Пепи му се спи, тъкмо оправих всичко и той се появи на входа на палатката. Събу си обувките, вмъкна в чувала и след секунди вече спеше.
На другата сутрин се събудихме рано освежени от чистия планински въздух, изпълзяхме от палатката и останахме поразени от невероятната гледка която се разкри пред нас.
20150613_093903
Измихме си очите и зъбите в езерото и седнахме на закуска. След закуска тръгнахме да ловим риба аз мятах на блесна защото имах информация от приятели, че кълват хубави риби. Обиколихме езерото, но без резултат и неусетно стана време за обяд. Всеки извади храна и направихме трапезата.Малкия юнак се нареди на първия ред, явно гладен от сутрешната обиколка.
20150613_140011
Точно хапнахме и се появиха черни дъждовни облаци, не след дълго първо се чу далечния тътен на падащите мълнии а след това усетихме и първите едри дъждовни капки(синоптиците пак не познаха).
Точно се прибрахме в палатката и бурята ни връхлетя с пълна сила. Духаше силно и валеше като из ведро, а мълниите падаха по високите части на планината със страшен тътен. Въпреки това малкия планинар изобщо не се притесни, мушна се в спалния чувал на мама и заспа като къпан, а пък аз зачетох книжка.
След няколко часа бурята отмина и остана само мократа трева и спомена от нея. Идваше време за вечеря и трябваше да се запали огън за пържолите. Всички заедно решихме да оставим тази задача на Пепи. С малко помощ от страна на Веско той се справи безупречно, та даже помогна и за печенето на пържолите.
20150613_133104
Вечерта беше студена и влажна. Едвам дочахме слънцето да се скрие и се прибрахме по палатките.
На сутрината аз се събудих по-рано от Пепи и без да го събудя се измъкнах от палатката, взех въдицата и започнах да облавям нашият бряг с надежта да уловя някоя петниста. Това малко разсърди малкия планинар и когато се върнах в бивака го заварих така:
20150613_095828
Времето летеше, обядвахме и сгънахме бивака на бързо защото ни чакаше път. Пътеката не беше трудна, но на едно малко дете като Пепо сигурно му се струваше все едно покорява Еверест.
След два часа бяхме обратно при джипа, натоварихме се и поехме към дома. Бойното кръщене на моя син бе направено, като за първи път се представи добре и аз бях доволен. Така приключи неговия първи уйкенд във високата паланина.

Be Sociable, Share!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>