Хижа Македония пленени от бялата магия

Здравейте, един ден моите приятели Явор и Петя ми се обаха само да ми съобщят, че уйкенда щели да ходят на хижа Македония да пантят и да карат ски. Обаждането им беше »»»

Денят на големите пъстърви

Здравейте, любители на мухарския риболов и пъстървата. Винаги в сряда ходя на любимата река, така направих и тази седмица, срещата със Стефан беше по тъмно на обичайното място. Взех го и потеглихме »»»

Мечтания преход през Трионите

Здравейте,от доста време исках да мина по маршрута Боровец-вр.Мусала-Трионите-вр.Малка Мусала-вр.Иречек-вр.Дено-хижа Чакър Войвода. Един хубав ден с моя приятел Мартин решихме да го направим най-накрая. Тръгнахме от Боровец в 8:00 и след по-малко »»»

Екскурзия до Чаирските езера

Здравейте, в средата на юли месец бях поканен да се включа в една много интересна риболовна екскурзия. Групата не беше голяма бяхме общо 7 човека,от които 4 бяхме стари дружки. Тръгнахме от »»»

Първи уйкенд в планината с моя син Пепи

Здравейте, в началото на юни месец с група приятели(Веско,Жана И Велко) решихме да посетим Рибните езера в Рила. Прогнозата за времето беше обнадеждаваща и аз реших да взема сина ми Пепи. Той »»»

вр. Мусала зимно изкачване

Здравейте, с група туристи от Македония март месец направихме зимно изкачване на вр. Мусала. Тръгнахме от Боровец в петък с кабинковия лифт и вечерта преспахме на хижата. Идеята беше другия ден да »»»

Откриване на новия сезон за риболов на пъстърва 2015 год.

Здравейте, днес по традиция се проведе поредното събиране по случай откриването на новия сезон за риболов на пъстърва.Тази година с Васко Панов решихме, че ще бъде много по-добре да бъдем всички на »»»

хижа Яворов-Кончето-хижа Вихрен

Здравейте, в началото на Август месец с жена ми тръгнахме на този преход. Качихме се с джипа до хижа Яворов където бяхме посрешнати от прецедателя на разложкото дружество Радко. С него се »»»

Откриване на пъстървата 2014 год. река Златна Панега

Здравейте, като основоположник на организираните откривания и тази година не изневерих на традицията. Въпреки прогнозата за много ниски температури с мойте приятели и колеги от клуба отново решихме да открием на река »»»

В света на стилхедите ||(отмъщението на мухаря)

Здравейте, не чаках дълго след първият ми излет на стилхед ривър ,за да се върна отново на тази красива река. За този излет се подготвих много старателно .Вързах си мухи и си »»»

 

Екскурзия до Чаирските езера

Залез над езерото

Здравейте, в средата на юли месец бях поканен да се включа в една много интересна риболовна екскурзия. Групата не беше голяма бяхме общо 7 човека,от които 4 бяхме стари дружки.
Тръгнахме от София рано тъй като имахме доста път. В моя джип пътувахме аз, Радо Акулата, Пепи и Иво, а в другата кола бяха Лъчо, Левката и една тяхна приятелка. Идеята беше да оставим колата на Лъчо в Банско и от там да продължим всички с джипа до хижа Демяница, и от там пеша към Чаирските езера. Така и направихме оставихме колата на едно безлюдно място в Банско и се натоварихме всички в джипа.Отбихме се от асфалта по черения път за хижата малко преди „рибарския завой“ от където по принцип започва офроуда, но сега с учудване установихме, че пътя е разширен и подравнен до толкова, че и с обикновен автомобил би било възможно да се стигне до горе. Единственното по-екстремно място бяха двата камъка точно преди хижата, но машината се представи отлично и преминахме без проблем.
image-83bec8fa795d9d6cae3252838633c6ac1e0f4ae2382f6fb3e23bf9ac51b925dd-V
Пресякохме реката и оставихме джипа на едно подходящо място в гората така, че да не пречи на движението. Всички слязохме и започнахме да се оправяме за предстоящия преход, това беше добре дошло за пиринските комари, които само това чакаха и ни нападнаха със страшна сила. Това така ни мотивира, че след няколко минути вече ходехме нагоре с бърза крачка. Насторението беше на макс, не бяхме се виждали отдавна и имахме много да си разказваме.
Пътеката за Чаирските езера започва от хижа Демяница, продължава покрай теаците на едноименната река и когато навлезе в Превалския циркус се отделя от тази за Тевно езеро като завива надясно и минава по десния бряг на Третото превалско езеро, изкачва се нагоре и пресича билото през Винарската порта, от там се спуска в посока хижа Беговица.

Винарската порта

Винарската порта


Първото езеро, което се вижда от портата е така наречения Пиринския бъбрек.
Пирински бъбрек

Пирински бъбрек


От него се спунахме надолу по пътеката и не след дълго отлявата ни страна се появи езерото, на което щяхме да ловим. Цялото беше обрасло с клек през който се върви още 40 мин. Който си мисли, че ще намери пътеката мога само да му кажа, че Лъчо беше ходил и пак се лутахме 1:30 мин. докато я уцелим ! Има много места в клека, които приличат на пътеки, но стигат до някъде и от там пътя е само назад.
Началото на пътеката

Началото на пътеката


Най-накрая след повече от два часа, откато се отклонихме от основната пътека за х. Беговица излязохме от клека на десния бряг на езерото. Има само едно место на цялото езеро, на което могат да се опъват палатки и то ние събрахме едвам три, а Левката спа като истински трапер в чувала на открито. Докато опънем палатките и оправим бивака стана 17:00 и тук там по повърхността на езерото започнаха да се виждат типичните кръгове от мухуващи балканки. Веднага се хванахме за въдиците и се пръснахме по бреговете в търсене на чисти места за риболов, защото клека така беше обградил езерото, че намирането на такива места беше доста трудно. Рибите се хранеха, но не бяха много активни, защото точно беше преминал периода на летящите мравки, в който се хранят целодневно на повърхността. Въпреки това успяхме да хванем няколко хубави риби, като предимно излизаха на булдо, но Лъчо успя да хване и на шнур.
image-16c67d7bd8bb9a933851d1fb7bee00071ac101bca86b13e70ae786875c4c682f-V
Вечерта дойде неусетно и всички се събрахме около огъня, чашките с ракийка дрънкаха весело и настроението се повиши. Радо по традиция запя македонски песни и на нас не ни оставаше нищо друго освен да слушаме и да се наслаждаваме на пиринската идилия.
На сутринта станахме, закусихме набързо и отново се настанихме на местата си от предишния ден. За жалост рибите бяха още по-неактивни и вече кълвяха само много навътре на булдо. На мен ми дръпна една на шнура, но беше толкова предпазлива, че едвам я усетих. Момчетата хванаха още няколко риби на булдата и така осигуриха вечерята на всички.
image-7c100eac51e507c8a5e9bc1c708e209b5c62724b598d71729afb640174b25ffd-V
Вечерта беше изпълнена с приятелски дух и майтапи, което ме накара да се върна във времената, когато рибите не бяха застанали между хората и всички се забавлявахме много !
На другата сутрин събрахме бивака и оставихме място така както го бяхме заварили. Бавно потеглихме през клека с идеята пак да се върнем когато рибите са по-активни и да им отмъстим. Когато се върнахме на пътеката за Тевно езеро решихме да се отбием до Горното Валявишко езеро за да помятаме малко и там. Езерото беше с високо за сезона ниво, но там пък не видяхме дори и една риба, явно бяха се отдали на заслужена почивка.
Горно Валявишко езеро

Горно Валявишко езеро


Слизането беше значително по-лесно от качването и за малко по-малко от 2:00 стигнахме до джипа. От там надолу беше ясно…..връщахме се в света на колите, моловете и изкуствените мигли, кошмар който преживявам всеки път когато си тръгвам от планината.

Be Sociable, Share!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>