Хижа Македония пленени от бялата магия

Здравейте, един ден моите приятели Явор и Петя ми се обаха само да ми съобщят, че уйкенда щели да ходят на хижа Македония да пантят и да карат ски. Обаждането им беше »»»

Денят на големите пъстърви

Здравейте, любители на мухарския риболов и пъстървата. Винаги в сряда ходя на любимата река, така направих и тази седмица, срещата със Стефан беше по тъмно на обичайното място. Взех го и потеглихме »»»

Мечтания преход през Трионите

Здравейте,от доста време исках да мина по маршрута Боровец-вр.Мусала-Трионите-вр.Малка Мусала-вр.Иречек-вр.Дено-хижа Чакър Войвода. Един хубав ден с моя приятел Мартин решихме да го направим най-накрая. Тръгнахме от Боровец в 8:00 и след по-малко »»»

Екскурзия до Чаирските езера

Здравейте, в средата на юли месец бях поканен да се включа в една много интересна риболовна екскурзия. Групата не беше голяма бяхме общо 7 човека,от които 4 бяхме стари дружки. Тръгнахме от »»»

Първи уйкенд в планината с моя син Пепи

Здравейте, в началото на юни месец с група приятели(Веско,Жана И Велко) решихме да посетим Рибните езера в Рила. Прогнозата за времето беше обнадеждаваща и аз реших да взема сина ми Пепи. Той »»»

вр. Мусала зимно изкачване

Здравейте, с група туристи от Македония март месец направихме зимно изкачване на вр. Мусала. Тръгнахме от Боровец в петък с кабинковия лифт и вечерта преспахме на хижата. Идеята беше другия ден да »»»

Откриване на новия сезон за риболов на пъстърва 2015 год.

Здравейте, днес по традиция се проведе поредното събиране по случай откриването на новия сезон за риболов на пъстърва.Тази година с Васко Панов решихме, че ще бъде много по-добре да бъдем всички на »»»

хижа Яворов-Кончето-хижа Вихрен

Здравейте, в началото на Август месец с жена ми тръгнахме на този преход. Качихме се с джипа до хижа Яворов където бяхме посрешнати от прецедателя на разложкото дружество Радко. С него се »»»

Откриване на пъстървата 2014 год. река Златна Панега

Здравейте, като основоположник на организираните откривания и тази година не изневерих на традицията. Въпреки прогнозата за много ниски температури с мойте приятели и колеги от клуба отново решихме да открием на река »»»

В света на стилхедите ||(отмъщението на мухаря)

Здравейте, не чаках дълго след първият ми излет на стилхед ривър ,за да се върна отново на тази красива река. За този излет се подготвих много старателно .Вързах си мухи и си »»»

 

Денят на големите пъстърви

20160210_121854

Здравейте, любители на мухарския риболов и пъстървата. Винаги в сряда ходя на любимата река, така направих и тази седмица, срещата със Стефан беше по тъмно на обичайното място. Взех го и потеглихме към реката. Пътуването мина в приказки за изминали велики времена на биваци, агнета и състезания. След миг бяхме на брега на реката и сглабяхме въдиците с треперещи ръце в очакване на заветните риби , аз щях да ловя на нимфа а той на спининг. Развидели се и ние веднага се пръснахме по реката, аз търгнах нагоре, а той остана да помята на едно доста рибно място известно от минали години с едрите си риби. Подавах на всяко перспективно място, но рибите не бяха активни имах само едно леко почукване от една дребна риба и дори не си направих труда да я засека. Облових тази част от реката, която не е много дълга, но миналата година даде едни от най-големите риби за сезона, уви точно днес те не бяха настроени за хранене.Към 8:30 се преместихме по-надолу по реката на разлива на Румянцево с добре познатия на всички „канал“ в горния край на вира. Аз застанах в горната част на канала, а Стефан пое над бента в бавната вода да търси някоя баба пъстърва.
Облових всеки сантиметър от горната част, но без резултат и се спуснах надолу по „канала“. Вече почти се бях отчаял когато дойде първият удар, рибата ми взе агресивно, след засечката направи хубав скок над водата и вместо да се гмурне обратно прекара останалото време от борбата на опашката си на повърхността на водата все едно беше навита на пружина. Рибата беше красив мъжкар но сравнително дребен около 30 сантиметра.
20160210_084612
Бързо го снимах и го пуснах обратно във водата.
Спуснах се по-надолу по течението и заметнах нимфите, последва мощен удар и след него чух мъркането на аванса на макарата. Рибата стоеше на дъното и не искаше да се покаже само усещах мощните и напъни, и точно в този момент влакното ми се оплете в макарата…… вече ми се беше случвало такова нещо с голяма риба на куката и не се паникьосах. С едно движение разглобих макарата и разплетох влакното, докато държах линията опъната, така че рибата да не може да се откачи. Сглобих макарата и продължих борбата, рибата като че ли изобщо не мислеше да се предава! След още няколко силни напъна излезе на повърхността и се предаде, кепчосах я и видях че е хубава балканка около 45-46 см. Последва задължителната фото сесия и рибта беше освободена в цветущо здраве.
20160210_091225
Точно пуснах рибта и се появи Стефан, хвана ме яд, защото не го видях, че идва за да ми направи хубава снимка с рибата. Оказа се, че и той е хванал една 50-ка в тихото, но си е счупил въдицата и не след дълго тъгнахме към Луковит да търсим магазин за да си купи друга с която да лови докрая на деня. Върнахме се и спряхме на моста в Румянцево. Там хванах още три-четири дребни риби, които дори не заслужават внимание.
След като обядвахме тръгнахме нагоре, но мен ме теглеше към едно място където на откриването видяхме една огромна риба да събира емърджари. Минавайки покрай мястото аз спрях да я пробвам. На второто замятане линията спря, засякох и борбата започна рибта полудя тръгна нагоре по течението като мяташе глава като луда, после се опита да се завре в едно дърво, но аз я понапънах и не и позволих. Борбата продължи поне десетина минути,когато най-накрая се предаде я кепчосах безкомпромисно, беше красив мъжки екземпляр с хубава жълта окраска, който след премерването се оказа 56 см.
20160210_121531
И така за един ден ни клъвнаха три риби около 50-тте сантиметра и двамата бяхме на мнение,че няма какво повече да искаме от реката и поехме към София зашеметени и доволни от деня на големите риби.

Be Sociable, Share!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>