Хижа Македония пленени от бялата магия

Здравейте, един ден моите приятели Явор и Петя ми се обаха само да ми съобщят, че уйкенда щели да ходят на хижа Македония да пантят и да карат ски. Обаждането им беше »»»

Денят на големите пъстърви

Здравейте, любители на мухарския риболов и пъстървата. Винаги в сряда ходя на любимата река, така направих и тази седмица, срещата със Стефан беше по тъмно на обичайното място. Взех го и потеглихме »»»

Мечтания преход през Трионите

Здравейте,от доста време исках да мина по маршрута Боровец-вр.Мусала-Трионите-вр.Малка Мусала-вр.Иречек-вр.Дено-хижа Чакър Войвода. Един хубав ден с моя приятел Мартин решихме да го направим най-накрая. Тръгнахме от Боровец в 8:00 и след по-малко »»»

Екскурзия до Чаирските езера

Здравейте, в средата на юли месец бях поканен да се включа в една много интересна риболовна екскурзия. Групата не беше голяма бяхме общо 7 човека,от които 4 бяхме стари дружки. Тръгнахме от »»»

Първи уйкенд в планината с моя син Пепи

Здравейте, в началото на юни месец с група приятели(Веско,Жана И Велко) решихме да посетим Рибните езера в Рила. Прогнозата за времето беше обнадеждаваща и аз реших да взема сина ми Пепи. Той »»»

вр. Мусала зимно изкачване

Здравейте, с група туристи от Македония март месец направихме зимно изкачване на вр. Мусала. Тръгнахме от Боровец в петък с кабинковия лифт и вечерта преспахме на хижата. Идеята беше другия ден да »»»

Откриване на новия сезон за риболов на пъстърва 2015 год.

Здравейте, днес по традиция се проведе поредното събиране по случай откриването на новия сезон за риболов на пъстърва.Тази година с Васко Панов решихме, че ще бъде много по-добре да бъдем всички на »»»

хижа Яворов-Кончето-хижа Вихрен

Здравейте, в началото на Август месец с жена ми тръгнахме на този преход. Качихме се с джипа до хижа Яворов където бяхме посрешнати от прецедателя на разложкото дружество Радко. С него се »»»

Откриване на пъстървата 2014 год. река Златна Панега

Здравейте, като основоположник на организираните откривания и тази година не изневерих на традицията. Въпреки прогнозата за много ниски температури с мойте приятели и колеги от клуба отново решихме да открием на река »»»

В света на стилхедите ||(отмъщението на мухаря)

Здравейте, не чаках дълго след първият ми излет на стилхед ривър ,за да се върна отново на тази красива река. За този излет се подготвих много старателно .Вързах си мухи и си »»»

 

В света на стилхедите

IMG_0766

Здравейте, това се случи миналата година октомври месец.С моя добър приятел и колега Стани Мънков решихме да проверим една река, за която той имаше информация ,че се ловят трофейни американски пъстърви.И така, дълго чакания момент дойде .Натоварихме се в джипа и в три часа през ноща потеглихме натам . Пътя беше дълъг и ние се отдадохме на разговори за предстоящото мухарско приключение .Така неусетно стигнахме реката ,която аз не бях виждал ,но Стани вече беше ходил и беше хванал една риба 60 см .на нимфа, друга му беше скъсала на стример .Реката ни посрещна прекрасна, бистра и невероятно красива .Бързо сглобихме мухарките и започнахме да облавяме първите за деня места .Половихме там около час – час и половина и порати липсата на активни риби решихме да се преместим.След по-малко от десет минути отново замятахме на едно прекрасно място на реката. То представяваше един дълъг бързей ,който завършваше в една дълбока около 3-4 метра яма, след която следваше дълъг равен вир.Аз ловях на стример от единия бряг а Стани на нимфа от другия .Стримера ми беше сравнително тежък ,но въпреки това нямах шанс да стигна до дъното .Облових мястото до колкото можех и тръгнах надолу по течението към следващия бързей . Още не бях стигнал до него и чух Стани да ми свирка, веднага тръгнах на обратно с бърза крачка .Точно стигнах до него и чух неговия недоволен вик „Ааааааааааа“ и видях ,че линията му е олекнала .Веднага го попитах „Какво стана“ а той ми отвърна „Ми май скъса “ ,да ама не рибата му беше счупила куката (Кнапек) .Тръгнахме заедно надолу към бързея ,от който аз се върнах . Този бързей беше ,дълбок откъм нашия бряг около 2 метра и бяхме сигурни ,че там има риби .Но уви нямахме пипане ,Стани реши да се върне и пак да пробва в ямата, а аз тръгнах нагоре да тръся други подходящи места .Не бях минал и 100-то метра и го чух пак да свири ,този път се затичах към него с пълна сила и видях как въдицата му е сгъната на колело ,но предвид това ,че беше опарен веднъж беше оставил чудовището да си отвива аванс на спокойствие .

IMG_0763

Борбата продължи около 10-ина минути и рибта полегна настрани ,веднага нагазих пред него и я кепчосах безкомпромисно. Рибата беше дива американка обагрена в цветовете на дъгата. Розовата ивица отстрани беше толкова силно изразена, че правеше рибата божественно красива .Измерихме я ,беше с дължина 65 см и широчина в най-широката си част 20 см.

IMG_0767

 

Веднага я върнахме във водата и тя си замина по живо по здраво да зарадва ,някой друг риболовец.

Продължихме да ловим ,но за съжаление нямахме повече кълванета .Насочихме се към подготовка на бивака, в който щяхме да прекараме ноща.Направихме го точно на брега срещу дупката в която Мънков хвана рибата .Не след дълго всичко беше готово и отворихме бутилка вино ,за да полеем случая. Хапнахме пихме по винце и си легнахме .През ноща ни изненада най-силната лятна буря ,който съм виждал някога ,даже вятъра се опита да ни открадне шатрата, но благодарение на бързите ни реакции не успя.

Сутринта станах ,оправих се набързо и потеглих към бързея ,за който бях сигурен ,че държи голяма риба .Започнах да го облавям постепенно отдолу нагоре и при едно от поредните ми подавания рибата взе. За съжаление я задържах за секунда две и се откачи .Кълването беше толко силно изразено, че за малко не ми отряза пръста с влакното .Целия треперех от адреналин ,но продължавах да замятам ,когато от близката планина се разнесе тътена на приближаващата гъмотевична буря .Без особенно желание сгънах мухарката и търганах към колата ,все пак вече един път ме беше утрял гръм по въдицата и нямах желание да рискувам.Тръгнахме веднага ,но аз знаех ,че пак ще се върна и то скоро ,за да се срещна с тази риба и невероятно красивата река.

Очаквайте продължение!!!

Be Sociable, Share!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>